Blogolj!

Vissza is tér a hagyományos oktatás, meg nem is

Dorogi László

A koronavírus-járvány komoly próbatétel elé állította a magyar oktatási rendszert, amely úgy tűnik, átment a vizsgán. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint a következő tanévben részben visszatérhet a hagyományos oktatási rend, ugyanakkor fontos, hogy a digitális oktatásban szerzett pozitív tapasztalatok ne tűnjenek el.

Múlik az a fránya idő, mintha csak tegnap jelentette be volna Orbán Viktor, hogy a pandémia miatt digitális oktatásra állnak át az iskolák. Hetek, hónapok teltek el azóta és a pedagógusok, a diákok és a szülők is sorra vették a rendkívüli helyzet szülte akadályokat. Mégis, hamarosan lezárulhat a rendhagyó tanév, ami azért is nagy szó, hiszen a koronavírus-járvány az oktatásra is rányomta a bélyegét. Az idén érettségiző diákoknak nemcsak a vizsgadrukkal de a szigorú biztonsági követelmények betartásával is meg kellett birkózniuk, s olyan tanulók is akadtak, akiknek komoly nehézséget okozhatott a digitális oktatásra történő átállás a megfelelő infrastruktúra vagy a kezeléséhez szükséges tudás miatt.

Bár a járvány jó ideig még velünk marad, az iskolák újra megnyithatnak június 2-tól, de a tanév digitális körülmények között fejeződik be. Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt csütörtök este és kicsit helyre is tette az elmúlt napokban napvilágot látott dátumokat. A bizonyos június 2-i iskolanyitás nem azt jelenti, hogy a diákoknak kötelezően vissza kell térniük az intézmények falai közé a tanév utolsó másfél hetére, hanem lehetőséget biztosít a tanárok, intézményvezetők számára, hogy felzárkóztató foglalkozásokat tartsanak személyesen az olyan tanulóknak, akiknek erre szükségük lehet, vagy éppen átbeszéljék a digitális oktatás tapasztalatait. Az iskoláknak ezen túl június 16-tól június 26-ig a tanév végeztével is biztosítaniuk kell a gyermekfelügyeletet, ami azt jelenti, hogy adott esetben ebben az időszakban is tarthatnak kiscsoportos foglalkozásokat - még akkor is, ha ez az évzárás utáni időszakra esik.

Maruzsa Zoltán azt is megerősítette, hogy június 16-tól engedélyezett a nyári táborok megtartása, úgy a napközis táboroké, mint az ottalvós táboroké, sőt, a veszélyhelyzet ideje alatt zárva tartott kollégiumok épületeit is igénybe lehet majd venni táboroztatáshoz.

Szóval, szépen lassan az oktatásban is visszatérnek a dolgok a normálishoz már nyomokban hasonlító kerékvágásba, ugyanakkor a köznevelési államtitkár szerint szeptembertől egy új, amolyan hibrid oktatás kezdődhet meg, hiszen egyrészt visszatérhetnek a diákok az iskolákba, hiszen a hagyományos közösségépítés, a gyerekek fizikai együttléte és a személyes tanár-tanítvány viszony fenntartása legalább olyan fontos, mint a digitális tanrend pozitív tapasztalatait beépíteni az előttünk álló időszak tantervébe. Ez a tanterv, amivel az intézmények a diákokat várják szeptembertől, alkalmas arra, hogy a digitális gondolkodásmódot beépítse a gyerekek gondolkodásába - vélekedik Maruzsa Zoltán, aki azzal is tisztában van, hogy a területi, társadalmi különbségekből adódóan egyelőre nem mindenki tud hasonló hatékonysággal részt venni a digitális oktatásban, ugyanakkor ezen a téren is nagy előrelépés történt a kényszer szülte helyzetben.

Azt már a rendkívüli helyzet kihirdetésekor sejteni lehetett, hogy az oktatási rendszer most olyan utakra is rá lesz kényszerítve, amelyekre nem feltétlenül lépett volna magától. Az új út viszont további új utakat nyit meg, amelyeket nemcsak érdemes, de talán ajánlott is bejárni, hogy az oktatás is átléphessen a 21. századba.

Címkék: oktatás
https://iq.blogstar.hu/./pages/iq/contents/blog/95180/pics/lead_800x600.jpg
oktatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?