Blogolj!

Csúszhat az érettségi, ha valóban május 3-án tetőzik a koronavírus-járvány

Dorogi László

Az biztos, hogy lesz érettségi idén, de az közel sem, hogy az eredeti terveknek megfelelően, május 4-én kezdődnek el az írásbeli vizsgák. Még a héten fény derül a részletekre.

Fotó: merce.hu

Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi, ajkai látogatása során, Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a különböző matematikai modellek szerint május 3-ra várják a szakemberek a koronavírus-járvány tetőzését Magyarországon. Mindez azért lehet aggályos, hiszen mint azt Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár korábban már bejelentette:

az idei érettségi vizsgák a tervek szerint május 4-én kezdődnek és azon tantárgyak kivételével, ahol ez nem kivitelezhető, csak írásban kerülnek lebonyolításra.

A május 3-i dátum köztudatba robbanása után el is kezdődtek a találgatások, mi lesz az érettségi vizsgákkal. Ezzel kapcsolatban Maruzsa Zoltán viszont a kormany.hu oldalon közzétett videóban úgy fogalmazott: a kormány kijelölte a vizsgák időpontját, de ha a járványügyi szempontok indokolják, annak mozgatásáról a szükséges döntést meghozza a kabinet. Magyarul: ha kell, akkor elhalasztják az érettségit és olyan időszakban rendezik meg, amikor a járvány már lecsengő időszakában tart.

A köznevelési államtitkár arról is beszélt, hogy az érettségi és a szakmai vizsgák megszervezése különösen komoly kihívás elé állít mindenkit a folyamatosan változó járványügyi helyzet miatt, legyen diákokról, pedagógusokról, szülőkről vagy éppen közigazgatásban dolgozókról.

Maruzsa Zoltán azt is megerősítette, hogy kitalálták a lehető legbiztonságosabb módját az érettségi megszervezésének, ezért tartanak csak írásbeli vizsgákat, és mindenkinek biztosítják a szükséges védőfelszerelést.

Farkas Örs Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este már úgy fogalmazott, ha tényleg május 3-án kezd el tetőzni a járvány, akkor nem érdemes elindítani az érettségit. Ha az idő előrehaladtával a számok továbbra is a május eleji tetőzést fogják alátámasztani, felül fogják vizsgálni az érettségi időpontját, de ezt még ezen a héten meg kell tenni, hiszen nem lehet bizonytalanságban tartani a diákokat.

Címkék: érettségi
https://iq.blogstar.hu/./pages/iq/contents/blog/93604/pics/lead_800x600.jpg
érettségi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?