Blogolj!

Nem változnak a felvételi ponthatárok, elmaradnak a ballagások

Dorogi László

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár elmondta, az érettségi átszervezésekor az osztrák mintát követték, ahol szintén csak írásbeli vizsgákat rendeznek idén tavasszal.

Fotó: MTI

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az idei évben a koronavírus-járvány miatt átalakul az érettségi menetrendje és a hagyományostól eltérő módon csak írásbeli vizsgákat rendeznek az intézmények. Az ezzel kapcsolatos kormányrendelet csütörtökön jelent meg, a legfontosabb tudnivalókat itt foglaltuk össze:

Minden, amit az idei érettségiről tudni kell

A kormány döntése alapján az idei érettségi vizsgákra május 4-től, a járványhelyzetre való tekintettel szinte kizárólag írásbeli formában kerül sor. A kormány az érettségi vizsgák időpontját a járványügyi szempontok alapján határozta meg, ezért döntött a mielőbbi, május 4-i kezdés mellett. A járványhelyzet, a vizsgázók és a pedagógusok, valamint a felsőoktatási felvételiben érintettek érdekeinek figyelembevételével, csak az írásbeli vizsgákat szervezik meg.

Maruzsa Zoltán pénteken megerősítette, idén senkinek sem kötelező érettségiznie, aki úgy gondolja, hogy bármilyen okból később kívánja letenni az érettségi vizsgát, megteheti - erre az Oktatási Hivatal online felületén lesz lehetőség április 20-ig. A köznevelési államtitkár azt is elmondta, lehetőség nyílik a korábban leadott érettségi jelentkezések módosítására, például aki korábban emelt szintű érettségire jelentkezett, most a körülmények miatt mégis középszinten szeretné letenni a vizsgát, ezt is megteheti.

Mivel a tavasz folyamán a nyelvvizsgák megszervezésében jelentős fennakadások történtek és sokan nem tudták letenni nyelvvizsgájukat, a kormányrendelet lehetőséget biztosít a tanulók számára, hogy az eredetileg közép szinten tervezett nyelvi érettségijüket emelet szinten tegyék le, ezzel megszerezve a nyelvvizsga bizonyítványt is - tette hozz Maruzsa Zoltán.

Az államtitkár elmondta, amennyiben szükséges, az ország bármely köznevelési intézményének bármely tanterme bevonható a május 4-én kezdődő vizsgákra, azok a tanulók pedig, akik nehezen, vagy sehogy nem tudják megoldani az ingázást lakóhelyük és a vizsga helyszíne között, kollégiumi elhelyezést biztosítanak - ebbe a csoportba tartoznak azok a diákok, akik a határon túlról érkeznek egy magyarországi intézmény érettségijére. Kiemelte, fontos, hogy sikeres érettségi vizsgát rendezzünk, azzal a döntéssel, hogy csak írásbeli vizsgákat tartanak az osztrák példát követjük.

Maruzsa Zoltán közölte, mivel a hagyományosan nagy tömegeket megmozgató ballagások azon rendezvények közé tartoznak, amelyek megrendezése tiltott a járványügyi helyzetben, így azokat nem rendezik meg.

A felsőoktatási felvételi menetével kapcsolatban elmondta, a felvételi ponthatárok az érettségi átszervezésével sem változnak meg, hozzátéve, amennyiben a megajánlott jegyek gyakorlatát vezették volna be, az radikálisan megváltoztatta volna a pontszámok számítását. Hozzátette, arra is fel vannak készülve, hogy a pótfelvételi eljárásba jóval több jelentkezővel kell számolniuk a következő időszakban.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy lesz-e elég felügyelő tanár az érettségi vizsgák során elmondta, ha hagyományos módon szervezték volna meg a vizsgákat, akkor 4000 pedagógusra lett volna szükség, ebben a helyzetben kétezerrel több tanár kell a vizsgáztatáshoz. Kiemelte, ha tovább csökkentették volna az egy teremben tartózkodó érettségizők létszámát a tanárok száma növekedett volna meg. Maruzsa Zoltán elmondta, kollégáihoz hasonlóan ő maga is kérvényezni fogja, hogy osszák be felügyelő tanárnak az érettségire.

Címkék: érettségi
https://iq.blogstar.hu/./pages/iq/contents/blog/93440/pics/lead_800x600.jpg
érettségi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?