Blogolj!

Telefonon, vagy levélben is leadható a tananyag, ha szükséges

Dorogi László

Azok sem maradnak tananyag nélkül, akik nem rendelkeznek a digitális oktatáshoz szükséges eszközökkel.

Fotó: mandiner.hu

Hétfőtől lép érvénybe a tantermen kívüli, digitális munkarend az iskolákban, ami azt jelenti, hogy a diákok nem mehetnek be az oktatási intézményekbe, viszont az oktatás sem szűnik meg. Amennyiben a tanárok rendelkeznek a digitális oktatáshoz szükséges eszközökkel otthonról, ha nem, akkor az iskolai eszközök segítségével, a tantermekből közvetíthetik a tananyagot. Az új oktatási módszertan kidolgozása jelenleg is gőzerővel zajlik, ennek részleteit később hozzák nyilvánosságra és természetesen egyelőre még elég sok a bizonytalanság.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésében elmondta, biztosan akadnak majd kisebb-nagyobb problémák, hiszen az oktatási rendszerben dolgozóknak sem volt ideje alkalmazkodni a rendkívüli helyzethez. A pedagógusok szakszervezete üdvözli a kormány döntését az iskolák bezárásával kapcsolatban, ugyanakkor aggályuknak adtak hangot. Szerintük nem minden iskolában lesz hatékony a távoktatás, különösen azoknál az intézményeknél léphetnek fel problémák, amelyek nem rendelkeznek a szükséges infrastruktúrával és amelyeknek a diákjai is hátrányos helyzetűek, magyarul nem rendelkeznek a távoktatáshoz szükséges technikai eszközökkel.

Orbán Viktor - bezárják hétfőtől az iskolákat

Orbán Viktor bejelentette: bezárják az általános iskolákat március 16-tól kezdve. Tantermen kívüli digitális munkarend lesz, a tanulók nem mehetnek be az iskolába. Március 16-tól bezárják az általános és középiskolákat és tantermen kívüli, digitális munkarend lép érvénybe a koronavírus-járvány miatti rendkívüli veszélyhelyzetben - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek este.

Az Oktatási Hivatal szombat délután adta közzé az első módszertani ajánlását a digitális oktatással kapcsolatban, ez azonban még nem túl részletes, ugyanakkor összeszedi a már rendelkezésre álló főbb digitális tartalmakat és platformokat, amelyek ezen a linken elérhetőek. Azokon az elmaradott területeken, ahol nincsenek meg a megfelelő informatikai eszközök, a diákok analóg módon - tehát telefonon, vagy levélben - is megkaphatják a szükséges tananyagot - mondta Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár, ugyanakkor hozzátette, szerinte Magyarország elég jól el van látva digitálisan.

Természetesen, az diákok távoktatásával és az óvodák, valamint bölcsődék bezárásával - amelyekről az intézmények maguk dönthetnek - komolyan megváltozik a gyermekes családok élete, hiszen a kisebb gyerekekre vigyázni kell. Az oktatási akciócsoport azt javasolja, hogy a gyerekekre néhány fős csoportokban vigyázzanak a szülők, akár egy szomszédság közösen, felváltva, de ha nincs más megoldás, akkor az iskolák biztosítani fognak kiscsoportos gyermekfelügyeletet, ugyanakkor szeretnék, ha ezzel nem élnének tömegesen az emberek. Az oktatási akciócsoport továbbá hangsúlyozta azt, amit Orbán Viktor is péntek este: a gyerekekre semmiképpen se a nagyszülők vigyázzanak, hiszen az idősebb korosztály számára különösen veszélyes lehet a koronavírus.

Címkék: oktatás
https://iq.blogstar.hu/./pages/iq/contents/blog/91797/pics/lead_800x600.jpg
oktatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?