Blogolj!

Elképesztő magyar siker a mentális matematika Eb-n

Dorogi László

A szegedi Szin Jázmin első magyarként vett részt a mentális matematika junior-Európa-bajnokságon, ahol a legjobb öt között végzett.

Fotó: Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola Budapest XIV. kerület / Facebook

A mentális matematika még igencsak gyerekcipőben jár Magyarországon, csupán egyetlen városban, Szegeden oktatják. A mentális matematika művelői fejben számolnak, lényegében gyorsabban, mintha számológéppel tennék ezt meg. A németországi Rekenben kilenc ország hatvan fiatal fejszámolója mérte össze tudását a junior-Európa-bajnokságon, ahol hazánkat - első magyarként a verseny történetében - Szin Jázmin képviselte - számolt be róla a Délmagyar.hu.

A feladatok nem voltak egyszerűek, akadt olyan, ahol húszjegyű számot kellett húszjegyű számmal összeszorozni, de olyan feladatsort is meg kellett oldania a zsenipalántáknak, ahol a megadott számokat különböző matematikai műveletekkel végeredményként százra kellett kihozni. A fő tesztben aztán két órán keresztül végeztek köbgyökvonást, valutaváltást, bázis- és évszámításokat - mi már csak attól bezsongunk, ha végigolvassuk a feladatokat.

A versenyzők nem használhattak a számításokhoz papírt és ceruzát sem, csupán a végeredményt írhatták le. A szegedi Szin Jázmin három éve tanul mentális matematikát, aminek egyébként az abakusz az alapja. A módszer lényege, hogy a két agyfélteke egyszerre dolgozik, a bal számol, a jobb látja a golyók állását, a különböző számításokra pedig formulákat alkalmaznak - mondta Soós Boglárka Jázmin felkészítő tanára.

Jázmin mindössze három hónapig készült a nemzetközi megmérettetésre, de így is a legjobb öt között végzett, a tízéves kislány ősszel pedig már a Kis Zseni Mentális Artimetika Iskola tanárképzőjén tart majd előadást.

Címkék: matematika
https://iq.blogstar.hu/./pages/iq/contents/blog/74154/pics/lead_800x600.jpg
matematika
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?