Blogolj!

Történelmi érettségibotrány kibontakozóban

Dorogi László

Ha nem okozna éppen elég stresszt az írásbeli érettségik hete, most ezen felül is izgulhatnak a vizsgázó diákok. Az Oktatási Hivatal szerdán feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, valaki ugyanis kiszivárogtathatta a középszintű írásbeli történelem érettségi esszétémáit.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Oktatási Hivatal szerdán délután kiadott közleményében arról számoltak be, hogy az írásbeli történelemérettségi vizsga megkezdése előtt bejelentés érkezett hozzájuk arról, hogy jó néhány diák egy Facebook-oldal zárt csoportjában már egy nappal a vizsga előtt megtudta a vizsga esszétémáit. Ennek megfelelően országszerte akadtak olyanok, akik már reggel nyolc előtt tisztában voltak azzal, hogy Szent Istvánról, a sztálini propagandáról, a középkori uradalmakról és a trianoni béke következményeiről írhatnak majd esszét és ez valóban így is történt.

A terjedő képernyőfotóról egyelőre nem lehet biztosan megmondani, hogy valóban a rajta szereplő időpontban tették-e közzé - ha igen, akkor ez valóban kedd délután/este történt meg -, vagy csupán egy megszerkesztett képről van szó, mindenesetre a BRFK ismeretlen tettes ellen nyomozást indított az ügyben.

A különböző portálokon érettségiző diákok is megerősítették, hogy már kedden találkoztak az ominózus üzenettel, ám többségük egyáltalán nem vette komolyan és nem is készült fel külön az abban leírt témakörökre, pedig a tökéletesen kidolgozott esszéfeladatok megoldása a történelemérettségi pontjainak 50 százalékát adja

Az Index arról számolt be, többen most amiatt aggódnak, hogy néhány ember hülyesége miatt ők szenvednek hátrányt - értsd meg kell ismételni a töriérettségit -, a portál információi szerint nemcsak Budapesten, hanem Szegeden, Sopronban, Gödöllőn és Békés megyében is terjedt az egyelőre kétes eredetű információ. Az eduline.hu beszámolója szerint már rémhírek is szárnyra keltek arról, hogy az Oktatási Hivatal úgy döntött, újra kell írni a középszintű történelem vizsgát, sőt, átszerkesztett képernyőfotók is megjelentek az oktatas.hu oldaláról a Facebookon a döntésről, erről azonban szó sincs: az OH közleménye szerint az érettségi megismétléséről még nem született döntés.

Az írásbeli érettségikre egyébként több különböző feladatsor készül, a tételeket összeállító tanárok pedig nem is tudhatják, hogy végül melyik verzió kerül a diákok elé. Ezt a tételeket összeállító bizottság elnöke sorsolja ki véletlenszerűen, így azok a tanárok, akik részt vesznek a feladatlap összeállításában, maximum megtippelhetik, hogy mely témák kerülnek bele.

Legutóbb 2005-ben, a kétszintű érettségi rendszer bevezetésének évében robbant ki nagy botrány, akkor a matematikaérettségi feladatsora szivárgott ki a vizsga előtti este. A középszintű írásbeli eredményét akkor az oktatási tárca megsemmisítette, akinek a továbbtanuláshoz szüksége volt a matekérettségi eredményére, annak a középszintű vizsgát újra le kellett tennie, akinek viszont nem számított a matekvizsga eredménye a továbbtanuláshoz, annak nem volt kötelező megismételnie az írásbelit - ők kérhették azt is, hogy a középiskola utolsó évfolyamának végén elért osztályzatát ismerjék el érettségi eredménynek.

Címkék: érettségi
https://iq.blogstar.hu/./pages/iq/contents/blog/72648/pics/lead_800x600.jpg
érettségi
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?