Blogolj!

Kommunikálj, ismerd meg önmagad és merj segítséget kérni

Dorogi László

Kiválasztani a megfelelő szakmát borzasztóan nehéz feladat, különösen egy olyan életkorban, amikor még azt sem feltétlenül tudjuk, merre tartunk, mi lesz belőlünk, ha nagyok leszünk.

Biztosan ez a szakma lesz a megfelelő számomra? Jól fogom érezni magam, ha ezt a szakmát választom? Sikeres lehetek az életben, ha ilyen vagy olyan hivatás mellett teszem le a voksom? Néhány kérdés azok közül, ami megfordulhat egy pályaválasztás előtt álló fiatal fejében.

Nos, szerencsére van kihez fordulni, hiszen egy pályaorientációs szakember rengeteget segíthet abban, hogy könnyebb legyen meghozni ezt a borzasztóan nehéz döntést. Bár Quitt László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs szakembere még csak néhány éve foglalkozik pályaválasztási tanácsadással, különös módszerei és megnyerő személyisége nagyon sok diáknak segítettek már eddig is abban, hogy megtalálják a testhez álló hivatást.

Nagyon fontos, hogy a pályaorientációs szakember nem hoz döntést az egyén helyett, csupán segít neki szempontokat találni a választáshoz - szögezi le Quitt László, aki szerint ma már szerencsére nem a gyerek tanulmányi eredményei határozzák meg, mi lehet belőle felnőttként, ahogy az korábban oly sokáig íratlan törvénynek számított.

"Valamikor az 50-es években behatárolták, hogy mire van szüksége a társadalomnak. Ennyi szakmunkás, ennyi mezőgazdasági dolgozó, ennyi középszintű, ennyi technikus, ennyi diplomás. Nagyjából beosztották azt is, hogy melyik fajta továbbtanuláshoz milyen adottságok vagy készségek szükségesek és ezt nagyon primitíven ráhúzták a tanulmányi eredményekre. Négyes-ötös tanuló menjen gimnáziumba, hármas-négyes tanuló középiskolába, kettes tanuló pedig menjen szakiskolába. Aztán már a rendszerváltás előtt elkezdődött egy olyan szerveződés, hogy ne ez határozza meg a továbbtanulást és a pályaválasztást"

- mesélte a Blogstarnak adott interjújában Quitt László, aki azt is elárulta, mi a titka, mitől lett ilyen sikeres pályaválasztási tanácsadó.

"Én valóban kicsit másképp állok a témához, mint a kollégáim. Talán azért, mert nincsenek különösebb gátlásaim, mikor ismeretlen gyerekekből álló közösségbe csöppenek bele. Én ott jól érzem magam és ettől ők is elkezdik jól érezni magukat. Nem szeretem a hierarchikus, frontális oktatásból eredő pályaorientációs előadásokat. Én nem is előadást tartok. Mi foglalkozásokat szoktunk együtt tartani a gyerekekkel. Én ott kvázi katalizátora vagyok az ő szándékuknak, tehát addig terjed a hatásköröm, hogy felmérem miben érzik jól magukat, az adott szituációban mihez van kedvük, és ehhez próbálom hozzáilleszteni azokat a dolgokat, amiket én ott fontosnak tartok megosztani velük. Persze az, hogy én megosztom és elküldöm az üzenetet, az még nem garancia arra hogy az eléri őket, hogy befogadják"

- világít rá a lényegre Quitt, aki szerint az a legfontosabb, hogy a gyerekeket sikerüljön rábírni a nyitott kommunikációra, ugyanis ez az alapja mindennek. Ha kíváncsi vagy a Quitt Lászlóval készített teljes interjúra, IDE kattintva elérheted.

https://iq.blogstar.hu/./pages/iq/contents/blog/72050/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,pályaválasztás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?