Blogolj!

Nem tudod milyen szakmát válassz? Segítünk!

Dorogi László

Manapság már rég nem állja meg helyét az az állítás, hogy a munka világában való boldoguláshoz egyetemi diplomára van szükségünk, sőt! Nagyon is sok olyan keresett szakma létezik, ahol elképesztően nagy a munkaerőhiány, márpedig a jó szakemberekre mindig mindenhol szükség van.

Ha kedvünkre való szakmát választunk, akkor természetesen örömmel fogunk dolgozni és ha a legkeresettebb - úgy nevezett hiányszakmák - között találjuk meg jövőnk zálogának kulcsát, akkor sikeres szakmai előmenetel vár ránk. Na és ha azt mondjuk, hogy van, aki segít nekünk eligazodni az ilyen szakmák világában? Mert ez így van!

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nem csak a pályaválasztás előtt álló tanulóknak, hanem szüleiknek is segít abban, hogy a megfelelő OKJ-s képzést találják meg maguknak. Hogyan? Ingyenes tájékoztatást nyújtanak az érdeklődőknek, üzem- és műhelylátogatásokat, szakmabemutatókat szerveznek és ha mindez nem lenne elég, pályaválasztási és pályaorientációs rendezvényeket is szerveznek.

No, de melyek azok a hiányszakmák, amelyekről beszélünk? 2018-ban húsz olyan szakmát gyűjtött össze a BKIK, ahol igenncsak szükség van a szakemberekre. Ki gondolná, hogy nincs elég informatikus ma Magyarországon? Lássuk milyen szakemberből nincs még elég:

- épület - és szerkezetlakatos
- húsipari termékgyártó
- szőlész-borász
- asztalos
- pék
- központifütés- és gázhálózat rendszerszerelő
- víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő
- kőműves
- burkoló
- útépítő
- gépgyártástechnológiai technikus
- vasútforgalmi szolgálattevő
- magasépítő technikus
- vegyész technikus
- gyakorló ápoló
- gyógyszerkészítmény-gyártó
- viárgkötő és virágkereskedő
- villanyszerelő
- ipari gépész
- hegesztő

A szakmaválasztás előtt álló diákok számára ráadásul az első két szakma megszerzését az állam fizeti, sőt, ha valaki hiányszakmát választ magának hivatásul, biztos ösztöndíjra számíthat, ami a szakközépiskolákban havonta akár 35 ezer forint, szakgimnáziumban akár 50 ezer forint is lehet és mindezek mellett még le is érettségizhet a tanuló.

https://iq.blogstar.hu/./pages/iq/contents/blog/68028/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,iq,oktatás,szakgimnázium,szakképzés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?