Blogolj!

A kitűnő tanárok között a legkitűnőbbek!


Nyolc tanár vehette át idén a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, amelyet minden évben kiemelkedő munkát végző, természettudományos tantárgyat tanító pedagógusok kaphatnak meg.  

A Rátz Tanár Úr Életműdíj idei kitüntetettjei (b-j): Csorba Ferenc, a győri Krúdy gimnázium matematikatanára, Kurtán Mónika, a Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola biológiatanára, Táborné Vincze Márta, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium matematikatanára, Szászné Heszlényi Judit, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium biológiatanára, Szántay Csabáné, a budapesti József Attila Gimnázium kémiatanára, Nagy Mária, a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium kémiatanára, Simon Péter, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium fizikatanára és Zámborszky Ferenc, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium fizikatanára (fotó: mti)

Az elismerést azok az 5-12. évfolyamon matematikát, fizikát, kémiát vagy biológiát tanító tanároknak adományozzák, akik pályájukon országszerte különösen sokat tettek az oktatás ügyéért és kiemelkedően nagy hatással voltak diákjaik fejlődésére, későbbi szakmai karrierjére.

A Magyar Tudományos Akadémián tizennyolcadszorra átadott díjat idén a budapesti Táborné Vincze Mártának (matematika), a győri Csorba Ferencnek (matematika), a miskolci Zámborszky Ferencnek (fizika), a pécsi Simon Péternek (fizika), a budapesti Szántay Csabánénak (kémia), a pécsi Nagy Máriának (kémia), a budapesti Szászné Heszlényi Juditnak (biológia) és a berettyóújfalui Kurtán Mónikának (biológia) ítélték oda.

Rátz László tanár úrAz életműdíjban részesülő szakemberek az ország különböző pontjain található, eltérő adottságokkal, lehetőségekkel rendelkező iskolákban tanítanak. Életművükben azonban közös, hogy a reáltantárgyak oktatási színvonalának emeléséért dolgoznak, diákjaik sikeresen szerepelnek országos tudományos versenyeken, és az oktatás mellett gyakran tankönyvek, szakmai folyóiratok szerzői. A tehetséggondozás mellett törekednek a természettudományos tudást nemcsak a legjobbakkal, hanem valamennyi diákjukkal elsajátíttatni, és széles látókörű felnőtteket nevelni - olvasható a közleményben.

Az elismerést - a pénzjutalmat is biztosító - Ericsson Magyarország, Graphisoft SE és Richter Gedeon Nyrt. alapította 2000-ben, emléket állítva Rátz Lászlónak (1863-1930), aki a Fasori Gimnázium matematika-fizika szakos tanáraként több világhírű tudóst, így Neumann Jánost, Wigner Jenőt és Harsányi Jánost is elindította pályáján.

A díjjal anyagilag és erkölcsileg is elismerik a tanári munkát, és példát mutatnak más gazdasági szereplőknek, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák az oktatást. A díjat - amelyben az elmúlt 18 évben összesen 136 pedagógus részesült - a három vállalat által alapított Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma ítéli oda.

 

Címkék: iq, oktatás, pedagógus
1
https://iq.blogstar.hu/./pages/iq/contents/blog/64878/pics/lead_800x600.jpg
iq,oktatás,pedagógus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-11-29 13:36:15
Talán nem véletlen, hogy a kitüntetettek között nincs egyetlenegy szegedi tanár sem, ellenben pécsi van kettő is.
Gratulálunk a kitűnő tanároknak !!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?