Blogolj!

Segítség a hátrányos helyzetű gyermekeknek és családoknak


Magyarországon - Európában egyedülálló módon - életkorokon átívelő programokat dolgozott ki a kormány a társadalmi felzárkózás segítségére. A gyermekvállalástól egészen a diplomaszerzésig segíti a gyermekeket és családjuk a kormány.

Az ibrányi Iránytű Tanoda

Mintegy 280 tanoda működik Magyarországon, ezekbe az intézményekbe csaknem hatezer gyerek jár - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrányban.

Langerné Victor Katalin az első alkalommal megrendezett tanodaolimpia megnyitóján azt mondta, a szabolcsi településen megvalósultak és összeértek a társadalmi felzárkózást segítő különböző kormányzati programok, például a Biztos Kezdet Gyerekházak, az Arany János kollégiumi program, valamint a tanoda- és a komplex telepprogramok.

A tanodák lényege, hogy a gyerekeket a lecke megírása mellett a tanulásban is segítsék, a diákok elsajátítsák például azt, hogyan lehet egyedül, illetve jól tanulni. Ezen túl sok időt szánnak a tanodákban a közösségépítésre, rendezvények vagy szabadidős programok szervezésére is - tette hozzá.

Langerné Victor Katalin elmondta: Magyarországon - Európában egyedülálló módon - életkorokon átívelő programokat dolgozott ki a kormány a társadalmi felzárkózás segítségére. A Biztos Kezdet Gyerekházak a három éven aluli, hátrányos helyzetű gyermekekkel és szüleikkel foglalkoznak, az óvodai ellátást minden gyermek számára ingyenessé tették, az általános iskolában az Útravaló ösztöndíjprogram nyújt anyagi segítséget az érintett családok számára a hátrányok leküzdésében.

A középiskolában az Arany János kollégiumi program és a két éve elindított - elsősorban általános iskolásokat segítő - Kollégium Plusz program ad támogatást a gyerekeknek és családjuknak, az egyetemi években pedig az evangélikus roma szakkollégium mentorhálózata segítségével segítenek diplomához juttatni a diákokat.

Hozzátette, a tanodákba körülbelül hatezer gyermek jár, a gyerekházakban mintegy kétezer gyerek fordul meg, az Útravaló programban évente 12 ezer gyerek vesz részt, a roma szakkollégium segítségével több mint háromszázan tanulnak.

https://iq.blogstar.hu/./pages/iq/contents/blog/53715/pics/lead_800x600.jpg
iq,iskola,oktatás,orbán-kormány,tanoda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?